Gastronomia

Powrót

Zapach wzmacnia smak

Pobudzanie kubków smakowych poprzez zapach nie jest nowym rozwiązaniem w gastronomii. Piekarze i cukiernicy używają technik aromatyzacji od lat. Dobrze wiedzą, że zapach wzmacnia poczucie smaku i przyciąga klientów. Badania pokazują, że zmysł węchu jest najsilniejszym bodźcem, dzięki któremu klienci są bardziej skłonni do zakupu.

Aroma marketing dla gastronomii

Zachęcenie klientów naturalnymi zapachami produktów spożywczych nie zawsze jest możliwe i skuteczne. Dzisiejsze urządzenia chłodnicze i opakowania próżniowe pochłaniają większość zapachów spożywczych, przez co klient nie jest do końca przekonany o zakupie. Marketing zapachowy pomaga w odtworzeniu zapachu produktów co ma bezpośredni związek z decyzją klienta o zakupie.

Air Aroma oferuje pełną gamę zapachów dla potrzeb gastronomi. Od zapachu świeżo wypiekanego chleba, zapachy owoców, aż po aromatyczny zapach czarnej kawy. Zapewnij swoim klientom niezapomniane doznania zapachowe.

Fakty o zapachach

Kiedy w USA w supermarketach zaczęto rozpylać zapach świeżo pieczonego chleba sprzedaż pieczywa wzrosła trzykronie.
(Hirsch, 1995, IJA)

Zalety aromatyzacji

  • Zmysł węchu

    Promocja poprzez stymulację zapachem może być bardzo skuteczna. Zmysł węchu działa szczególnie intensywnie w połączeniu z produktami branży gastronomicznej.

  • Emocje

    Rozpylenie dobrej jakości zapachów związanych z jedzeniem może zwrócić uwagę klientów oraz zwiększyć obroty Twojej firmy.

  • Siła zapachu

    Zapach wzmacnia poczucie smaku oraz stymuluje apetyt jak żaden inny zmysł.

Gotowy do zakupu?

Kontakt

Skontaktuj się z Air Aroma, pomożemy Ci aromatyzować Twój biznes.

Kontakt

Zamów próbkę

Wypróbuj aromatyzację. Zamów próbkę zapachu z naszej szerokiej palety zapachowej poprzez formularz kontaktowy.

Spróbuj aromatyzacji

Logotyp zapachowy

Poszukujesz swojego indywidualnego logotypu zapachowego? Specjaliści z Air Aroma stworzą logotyp zapachowy wyłącznie dla Twojej marki.

Zamów swój indywidualny logotyp zapachowy